Premijeri Plenković i Keqiang 11. travnja su posjetili gradilište Pelješkog mosta. Tom prilikom su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje. Zabijanjem u morsko dno najvećeg čeličnog pilota, obilježen je i završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta.

Hrvatski premijer u svom obraćanju prisutnima naveo je kako je ovaj most u građevinskom smislu jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća. “Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva”, istaknuo je. “To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti China Road and Bridge Corporation posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu”, dodao je premijer Plenković i ponovio kako je tim projektom suradnja Kine i Hrvatske dobila sasvim novu dimenziju.

“Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo”, poručio je premijer Keqiang na lokaciji budućeg mosta. Istaknuo je i važnost ovog projekta za suradnju njegove države s Europskom unijom.

Usprkos muljevitom dnu radovi na izgradnji mosta teku jako dobro u što su se osim premijera uvjerili i članovi njihovih delegacija.
U delegaciji koja je zajedno s premijerima obišla gradilište su bili prisutni i gospodin Liu Qitao, predsjednik Uprave CCCC, gospodin Wenn Gang, dopredsjednik of CCCC, gospodin Lu Shan, predsjednik Uprave CRBC, gospodin Ye Chengying i gospodin Zhang Xiaoyuan, zamjenici direktora CRBC-a te gospodin Chu Yili, marketing direktor CCCC Oversea.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Damir SenčaR/HINA/POOL/PIXSELL

Damir SenčaR/HINA/POOL/PIXSELL

Ivo Čagalj/PIXSELL