Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang nastavio je službeni posjet Hrvatskoj posjetom gradilištu Pelješkog mosta. Ondje je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem obilježio dovršetak prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.

U kineskim medijima službeni put kineskog izaslanstva u Hrvatsku promatra se unutar velikog razvojnog plana “Pojas i put” koji je za Kinu osmislio predsjednik Xi Jinping. Plan Pekinga predviđa stvaranje dosad neviđene trgovinsko-prometno-infrastrukturne mreže između Kine i Europe. Kina želi voditi taj proces koji bi je, prema pekinškim planovima, u 21. stoljeću trebao učvrstiti kao vodeću velesilu.

Nakon obilaska mosta, premijeri Kine i Hrvatske s delegacijama krenuli su u Dubrovnik u koji cijeli dan pristižu predstavnici 15 država srednje i istočne Europe, uoči sutrašnjeg glavnog događaja – summita 16+1. Čelnici potom odlaze u šetnju centrom Dubrovnika, nakon čega slijedi svečana večera.

U poslijepodnevnim satima premijer Plenković održao je niz bilateralnih susreta, među kojima i s predstavnicima dviju kineskih kompanija – jedna tvrtka se bavi izgradnjom željezničke infrastrukture, a druga je iz građevinskog sektora. Razgovarao je i s premijerima Rumunjske i Crne Gore.

● 12:20 – Na kraju ceremonije obilježavanja završetka prve faze izgradnje Pelješkog mosta dvojica premijera Li Keqiang i Andrej Plenković upisali su se u knjigu dojmova o izgradnji Pelješkog mosta.

● 12:15 – Li Keqiang i Andrej Plenković zajednički su otkrili spomen-ploču koja će ostati trajna uspomena na gradnju mosta.

● 12:10 – Nakon govora dvojica premijera zajednički su pritisnuli tipkalo, čime je počeo završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta. Tako se pokrenulo zabijanje najdužeg čeličnog pilota dugog čak 128 metara.

● 12:00 – Premijer Li Keqiang rekao je da mu je iznimno zadovoljstvo obići gradilište Pelješkog mosta.

– Polazeći od Dubrovnika vozili smo se automobilom i brodom gotovo dva i pol sata. Na putu sam slušao o gradnji ovog mosta. Smatram da je to projekt mira i sigurnost. Most će spajati dva dijela teritorija Hrvatske te tako olakšati promet. Također, ovaj most je most razvoj i življenja. Pomoći će u velikoj mjeri razvoj gospodarstva, društva u Hrvatskoj, posebice juga Hrvatske. Također, u velikoj će mjeri olakšati i poboljšati kvalitetu života lokalnih građana. Most je pilot-projekt za suradnju “16+1” i za suradnju Kine i EU-a. Kinesko poduzeće dobilo je ovaj projekt na javnom natječaju na kojem su se svi jednako natjecali. CRBC će kao izvođač sigurno završiti ovaj projekt sukladno svim uvjetima i zahtjevima iz ugovora, rekao je Li Keqiang.

– Sad je sve veća kiša vani. To šalje poruku graditeljima naše kompanije da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo je poslije kiše duga. Zato kad se most izgradi ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete nego će biti jedna duga na Zemlji. Kineski graditelji zajedno s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u neometanom prometu koji će donijeti ovaj most, rekao je kineski premijer.

● 11:50 – Premijer Plenković uvodno je rekao da mu je zadovoljstvo pozdraviti kineskog premijera.

– Zahvaljujem našim domaćinima predstavnicima Hrvatskih cesta kao i CRBC-u, izvođaču najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Ambicija različitih vlada RH, za razvoj ovog projekta je prisutna već skoro 20-ak godina. Riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima gotovo strateško značenje. Simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo hrvatskog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom smislu za sve hrvatske građane znači nesmetan promet do krajnjeg juga. Projekt s pristupnim cestama vrijedan 520 milijuna eura financira se s 357 milijuna eura iz europskih fondova i na neki način bit će trajni spomenik prvih godina članstva Hrvatske u EU-u. Posebno je važno da je na natječaju CRBC imao najbolju ponudu, čime je suradnja između Kine i Hrvatske dobila novi dimenziju i koja je ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Lija Keqianga, rekao je Plenković.

– Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mosta koji se gradi u Europi proteklih desetljeća. Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80.000 tona čelika i Pelješki most će težiti kao 10 Eiffelovih tornjeva. To govori o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje da postavlja ove pilote koji su jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje mostova u svijetu, dodao je

● 11:45 – Kineski i hrvatski premijer stigli su na samo gradilište Pelješkog mosta.
● 11:05 – Kineski i hrvatski premijer sa suradnicima automobilima su krenuli na samo gradilište Pelješkog mosta.

● 11:00 – Delegacije Kine i Hrvatske na čelu s premijerima Lijom Keqianga i Andrejom Plenkovićem iskrcale su se s katamarana “Jelena” na otoku Pelješcu

● 10:50 – Premijer Plenković rekao je kako se u Hrvatskoj dugo čekalo na realizaciju Pelješkog mosta.

– Zadovoljni smo što ćemo baš biti ona vlada koja će uz potporu Kine i sredstva koja dolaze iz europskih fondova i vrlo učinkovito djelovanje China Road and Bridge Corporationa (CRBC) taj projekt dovesti do kraja. Najbitnije je projekte dovesti do kraja. Zato vam zahvaljujemo na doprinosu kojim povezujete Hrvatsku, rekao je Plenković.

● 10:40 – Premijer Li Keqiang ispitivao je i predstavnika China Road and Bridge Corporationa o gradnji Pelješkog mosta i zamolio ga da, primjerice, kvaliteta bude vrhunska.

● 10:35 – Sama tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) dobila je projekt preko javnog natječaja i zahvaljujući ravnopravnoj konkurenciji. Uvjeren sam da će CRBC ispuniti svoja obećanja. Ovaj most je specifičan ne samo u smislu da je najvažniji i najveći prometni infrastrukturni prometni projekt nego je i od regionalnog značaja, posebno za život lokalnih građana i stabilnosti u regiji, kao i u aspektu odnosa Kine i Europske unije. Uvjeren sam ne samo da će CRBC na vrijeme dovršiti projekt nego da će to biti projekt jedan od najvećeg značaja za poduzeće CRBC. To će biti projekt koji su radili na najvišoj razini i najvećoj kvaliteti, rekao je kineski premijer Li Keqiang nakon prezentacije tijeka gradnje Pelješkog mosta.

● 10:25 – Javljanje HRT-ova novinara Ivice Đuzela iz Brijeste na poluotoku Pelješcu uoči dolaska kineskog i našeg premijera.

● 10:10 – Dva su premijera sa suradnicima pogledali kraći film o napretku radova na Pelješkom mostu koji je najavio predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

● 10:05 – Kraći uvodni govor održao je premijer Plenković.

● 9:55 – Tema sastanka je napredak gradnje Pelješkog mosta i što on znači za krajnji jug Hrvatske i njegovo povezivanje s ostatkom države.

● 9:50 – Dvojica premijera i suradnici krenuli su modernim katamaranom “Jelena” na kojem se održava sastanak.

● 9:45 – Sve je spremno za dolazak dvojice premijera koji su u Brijestu.
● 9:40 – Kod katamarana je stigao i kineski premijer sa svojim izaslanstvom.

● 9:30 – Premijer Plenković sa suradnicima je stigao do katamarana kojim će zajedno s kineskim premijerom Li Keqiangom otputovati u Brijestu na Pelješcu.

● 9:00 – Kraj prve faze gradnje Pelješkog mosta označit će zabijanje najvećeg od 150 čeličnih pilota. Riječ je o stupu koji će biti ukupan u podmorsko dno, a visok je čak 128 metara

● 8:30 – Izgradnja Pelješkoga mosta, trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine, a gradi ga kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation.

● 8:00 – Nakon dolaska Li Keqianga i Andreja Plenkovića na gradilište Pelješkog mosta u mjestu Brijesta na Pelješcu oko 11 sati predviđena su njihova prigodna obraćanja kao i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića.

● 7:40 – Dvojica premijera bit će nazočna prilikom zabijanja najvećeg čeličnog pilota u podmorje.

● 7:30 – Gradilište na strani Pelješca posebno je uređeno za posjet dvojice premijera. Uz poruke dobrodošlice na kineskom i hrvatskom jeziku te motivacijskih poruka, na panoima su izvješeni i svi relevantni podaci o budućem mostu koji će biti dug 2,4 kilometra, visok 55 m i imat će četiri prometne trake. Njegova izgradnja trebala bi biti gotova do sredine 2021. godine.

Kineski premijer vraća se u Dubrovnik gdje ostaje na summitu “Kina + 16”. U Dubrovnik su stigli i šefovi 16 država srednje i istočne Europe. Sigurnosne mjere su na najvišoj su razini i angažirano je oko 900 policajaca. Kao i u Zagrebu, građane očekuju česti prekidi u prometu.

Navečer će premijer Plenković biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

www.hrt.hr