1. srpnja prošle godine Predsjednik uprave Hrvatskih cesta, gospodin Josip Škorić u Stonu je predstavnicima naše tvrtke predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju CRBC-a u posao i s tim danom počeo je i službeno teći rok od 36 mjeseci i 29 dana za završetak radova i izgradnju Pelješkog mosta.

Tom prilikom predstavnik naše tvrtke, gospodin Lu Shengwei, naglasio je kako će projekt biti napravljen na vrijeme i kvalitetno, uz angažiranje lokalnih tvrtki što je uobičajena politika CBRC-a u međunarodnim poslovima. I to obećanje smo i održali.

Već krajem mjeseca kolovoza prošle godine započeli su radovi na ispitivanju podmorja u Neretvanskom kanalu, a 23. prosinca iz Kine je do sidrišta luke Ploče doplovio brod s tehničkim plovnim objektima za gradnju Pelješkog mosta- dizalicom, tegljačima i platformom. Nakon usađivanja dva testna pilota početkom ove godine, svih 148 pilota  30. travnja usađeno je u morsko dno čime je i službeno započela druga faza gradnje: izvlačenje materijala iz pilota te samo betoniranje. Za manje od godinu dana od početka radova, Pelješki most je 8. srpnja “izronio”  iz mora, na pilote se počele postavljati naglavne ploče i  to su prvi dijelovi mosta koji su vidljivi na površini mora.

U prvoj polovici travnja hrvatski premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang su uoči Devetog poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine posjetili gradilište Pelješkog mosta. Tom prilikom su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje. Zabijanjem u morsko dno najvećeg čeličnog pilota, obilježen je i završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta.

Hrvatski premijer u svom obraćanju prisutnima naveo je kako je ovaj most u građevinskom smislu jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća.

I nakon godinu dana od početka radova nastavljamo s istim žarom, predanošću i znanjem graditi jedan od najznačajnijih infrastrukturnih objekata u Hrvatskoj uz neprocjenjivu podršku Hrvatskih cesta, resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te cjelokupne hrvatske javnosti koja s velikom pažnjom prati tijek radova.