Premijer Plenković: “Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju”

Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković zajedno su pritisnuli dugme kojim su označili spuštanje središnjeg pilota na gradilištu Pelješkog mosta.

12:05 Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković zajedno su pritisnuli dugme kojim su označili spuštanje središnjeg pilota na gradilištu Pelješkog mosta.

11:58 “Zadovoljstvo mi je obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2,5 sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku”, istaknuo je kineski premijer.

Kada bude izgrađen most će biti duga na zemlji

11:48 U uvodnom govoru, na gradilištu Pelješkog mosta, premijer Plenković je rekao kako je Pelješki most od strateškog značaja za RH i kako će on omogućiti jedinstvo državnog teritorija.

“Most znači nesmetan prolaz do krajnjega juga. Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju”, rekao je Plenković i naglasio kako će u most biti ugrađeno 80.000 tona čelika.

“Pelješki most će težiti kao 10 Eiffelovih toranja. Most će biti dovršen u roku”, rekao je hrvatski premijer.

11:10 Dvojica premijera katamaranom su stigla na Pelješac, a do gradilišta su nastavili automobilima. U pratnji dvojice premijera nalaze se izaslanstva Kine i Hrvatske, a među njima su i brojni ministri hrvatske vlade.

Dvojica premijera pritisnut će dugme kojim će označiti početak zabijanja stupa. Pritiskanje dugmeta bit će simbolično.

Pelješki most najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine. Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna, potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 % troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci. Dvojica premijera katamaranom će stići do Brijesta na Pelješcu, a njihov dolazak predviđen je za 11 sati.

Nakon Pelješca vraćaju se u Dubrovnik, gdje ostaju na summitu “Kina + 16”. Premijer Plenković navečer će biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti osmi sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Mjere sigurnosti na najvišoj su razini. Angažirano je oko 900 policajaca. Kao i u Zagrebu, građane očekuju zastoji i gužve u prometu.

www.dnevnik.hr