Imamo zračne snimke s nekoliko tisuća metara visine: Tri stupna mjesta već su izašla iz mora

Pelješki most sada je već vidljiv i iz aviona, s nekoliko tisuća metara visine. Na fotografijama snimljenim ovih dana iz putničkog aviona jasno se vide barem tri stupna mjesta koja su izašla iz mora i na kojima su postavljene naglavnice pilota. Na njih će kroz nekoliko mjeseci biti postavljeni stupovi mosta.

Također su vidljivi i brodovi pomoću kojih se obavljaju radove na stupnim mjestima. Na gradilištu je angažirano oko 20 brodica – plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekte, remorkere i klapete te betonare.

Za razliku od pristupnih cesta, za koje su tek odabrani izvođači pa na gradilištu još nema nikakvih aktivnosti, “kinesko” gradilište je u punom pogonu kako bi most za 22 mjeseca bio završen.

Prije nešto više od mjesec dana Jutarnji je ekskluzivno objavio fotografije Pelješkog mosta snimljene s kopna. Tada je prošlo točno godinu dana otkako su radovi kineske kompanije China Road and Bridge Corporation započeli, a napredak je bio impresivan.

Paralelno s radovima na gradilištu, u Kini se, prema našim informacijama, u dvije tvornice priprema čelik za segmente čelične rasponske konstrukcije.

Riječ je o segmentima koji će se montirati na stupove mosta i spajati kao Lego kockice, i preko njih će se odvijati promet. Procjenjuje se da bi ti segmenti na Pelješac mogli biti dopremljeni u siječnju sljedeće godine.

www.jutarnji.hr