Odsad moguće hodati po prvim metrima mosta Pelješac, evo što kaže prvi Hrvat koji je to učinio
Na nekoliko stupova počelo je montiranje armature na koju će biti postavljeno šest pilona mosta

Od prošlog tjedna moguće je hodati po prvih nekoliko metara mosta Pelješac! Kineski zavarivači zavarili su i spojili prva tri elementa kolničke konstrukcije mosta.

Spajanje kolničke konstrukcije Pelješkoga mosta počelo je s kopnene strane te se prvi segmenti protežu od kopna preko prvoga upornjaka i prema prvom stupnom mjestu.

Riječ je o segmentima dugačkima deset i širokim 22,5 metara.

Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, prošloga tjedna u sklopu redovite tjedne koordinacije posjetio je i gradilište te prošetao po prvim metrima budućega Pelješkog mosta.
Dolaze novi segmenti

– Hodati po prvim metrima mosta odličan je osjećaj. Zavarivači kineske tvrtke CRBC odlično rade svoj posao i zadovoljan sam napretkom radova. Sljedećega mjeseca na Pelješac iz Kine dolazi brod s novim segmentima mosta. Mogu reći da smo nakon zastoja zbog covida-19 ponovno uspostavili normalni tijek proizvodnje u Kini i radova na Pelješcu, zbog čega smo jako zadovoljni – izjavio nam je državni tajnik u Ministarstvu prometa Tomislav Mihotić.

Početkom ove godine na Pelješac je stiglo prvih 29 segmenata mosta, a sada je na putu još 13 segmenata. Ukupno će biti postavljeno 165 segmenata Pelješkoga mosta. Kako bi te segmente mosta spojili, u Hrvatsku je prije mjesec dana stiglo oko 100 kineskih zavarivača.

Osim na spajanju segmenata kolničke konstrukcije, na gradilištu mosta na nekoliko stupova počelo je postavljanje armature na koju će biti postavljeni piloni mosta. Ukupno će biti postavljeno šest pilona koji će kosim zategama biti spojeni s čeličnom gredom mosta.

www.jutarnji.hr