Radovi na Pelješkom mostu bit će okončani do kraja siječnja, a dobro napreduju i pristupne ceste pa će se preko mosta moći voziti tijekom ovogodišnje turističke sezone, izjavio je danas premijer Andrej Plenković nakon obilaska radova na Pelješkom mostu.

Uz Plenkovića su među ostalima bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar zdravstva Vili Beroš.

– Radovi na samom mostu su zaista došli u zadnjih praktički desetak, 15 dana. Do kraja siječnja uslijedit će takozvano puno radno opterećenje mosta i nakon toga slijede tehnički pregledi, što znači da se, sukladno najavama, do konca siječnja 2022. godine dovršava izgradnja Pelješkoga mosta, poručio je Plenković.

Dodao je da “dobro napreduju” i druga i treća faza – izgradnje cesta na kojima rade austrijski Strabag i grčki Avax, kao i četvrta faza, kod Stona.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će druga i treća faza “biti pred okončanjem u svibnju odnosno lipnju”, dok bi “sama finalizacija četvrte faze uslijedila tijekom početka jeseni”.

– To je u ovom trenutku ono što je dobro, ali to znači da će se prometovati preko Pelješkog mosta u ovoj turističkoj sezoni, a to znači bez prelazaka granica i gužvi u Neumu, rekao je Plenković.

Time, kako je dodao, cijela Hrvatska postaje “propulzivna autodestinacija, što je izrazito važno u 2022. godini”.

Plenković: U korona-krizi 700 milijuna za plaće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Premijer je istaknuo kako je za projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 2016. iz fondova EU ugovoreno oko šest milijardi kuna, dok je Vlada u korona-krizi uložila 700 milijuna kuna za plaće u privatnom sektoru. Na taj način, dodao je, pomogla je pet tisuća poslodavaca i očuvala više od 22.500 radnih mjesta.

Plenković je nakon radnog sastanka s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem izjavio je kako je zadovoljan što je od posljednjeg sastanka riješeno pitanje beskamatnih zajmova za Županiju i više jedinica lokalne samouprave.

– Time smo olakšali funkcioniranje i pokazali da je riječ o vrlo kvalitetnoj suradnji. Unatoč ogromnim iskoracima u protekloj turističkoj sezoni, ova županija je ipak bila u specifičnom položaju, rekao je Plenković.

Dobroslavić je istaknuo kako očekuje nastavak prometnog povezivanja juga Hrvatske, brzom cestom od zračne luke Dubrovnik do Osojnika kod Dubrovnika, autocestom od Osojnika do čvora Metkovića te nastavkom brze ceste od Brijeste do Perne na Pelješcu sa zaobilaznicom Orebića.

Istaknuo je nezadovoljstvo što ‘Republika Srpska’ nastavlja projekt “Gornji Horizonti” bez riješenih nedoumica u vezi projekta s Republikom Hrvatskom.

– Postoji velika opasnost ovog projekta za rijeke Neretva i Ombla te Malostonski zaljev. Spomenuli smo i projekt zračne luke Trebinje, koji zbog svoje blizine također može ugroziti vodotoke u županiji. Dobili smo uvjeravanja Vlade da će se ustrajati na razjašnjavanju tih projekata, rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik rekao je kako se infrastrukturni projekti Lapadske obale i aglomeracije Dubrovnik uspješno izvode, a kao posebno važne istaknuo je projekte Centra za pružanje usluga u zajednici i Doma umirovljenika kod Opće bolnice Dubrovnik.

vijesti.hrt.hr