Na Pelješkom je mostu počelo probno ispitivanje opterećenja, koje će trajati tjedan dana. Cilj je utvrditi ponaša li se konstrukcija mosta pod opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima, a za to se koriste kamioni teški više desetaka tona.

Dvadesetak kamiona od jutros testira kako se Pelješki most ponaša pod velikim opterećenjem. Svaki od natovarenih kamiona težak je po 40 tona. Mjerenja će se na mostu izvoditi dok oni stoje, voze ili se naglo zaustavljaju, po točno utvrđenom protokolu.

– Putem monitoringa kojeg most ima, svog i putem dodatnih senzora koje će postaviti Građevinski fakultet, ispitivat će se je li ponašanje konstrukcije mosta pri opterećenju u skladu s projektiranim veličinama, objasnio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

– Kontroliraju se deformacije, kontroliraju se vibracije mosta, mjere se naponi, uspostavljen je kompletan monitoring mosta, rekao je projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher.

Asfaltiranje i opremanje mosta je dovršeno. Radnici iz Kine uskoro bi trebali krenuti kući.

– Radim ovdje već tri godine, za mene je to bilo predivno iskustvo. Sretan sam što mogu raditi na ovom mostu, rekao je Wu Zhongjian, China Road and Bridge Corporation.

Na Pelješkom mostu neće biti potrebe za većim intervencijama barem u idućih sto godina, smatra projektant.

– Zadovoljan sam, vrlo zadovoljan. Most jako dobro izgleda, isto je kvalitetno napravljen. Ja se samo nadam da će ga investitor kvalitetno održavati i da će on trajati onaj vijek za koji je predviđen, rekao je projektant Pipenbaher.

Zbog povećanih troškova u gradnji mosta i pristupnih cesta, neki od izvođača ipak traže veći iznos od dogovorenog.

– Zahtjeva ima, oni su najavljeni, međutim, oni još nisu na određen način argumentirani. Mi ćemo po tim zahtjevima, nadzorni inžinjer, sukladno ugovoru će se odrediti zajedno, i mi kao naručitelj, rekao je Škorić.

Nakon probnog opterećenja, za desetak dana slijedi tehnički pregled. Prvi automobili preko mosta mogli bi u lipnju, kada se izgradi veći dio pristupnih cesta. Tehnički najzahtjevnija stonska obilaznica trebala bi biti dovršena do kraja godine.

vijesti.hrt.hr