Ima garanciju od deset godina, a prvi popravci ne bi se smjeli obavljati idućih 20 godina

Na gradilištu mosta i pristupnih cesta u protekle četiri godine bilo je oko 1500 radnika

U ljeto 2021. zbog pandemije, nedostatka radne snage te rasta cijene materijala izvođači su smanjili intenzitet radova i bilo je jasno da se ugovoreni rok za završetak radova i puštanja u promet mosta i prometnice neće ostvariti. Rok za završetak radova na mostu pomaknut je na kraj siječnja 2022., a u Hrvatskim cestama odlučuju da će se u srpnju ove godine za promet, uz most, otvoriti dionica ceste od Duboke do čvora Prapratno. Rok za završetak preostalog dijela do čvora Doli pomaknut je na kraj godine.

Brod Development Way dovezao je iz Kine zadnju posiljku od 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most
Tom Dubravec/Cropix

Ugradnja rasponske konstrukcije
Hrvatske Ceste

Pogled iz Komarne na dio rasponske konstrukcije koja će vrlo brzo biti spojena
Tom Dubravec/Cropix

Na gradilište Pelješkog mosta u lipnju 2021. godine stižu posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije. U tom trenutku montirano je već 75 posto segmenata, a stupovi su završeni.

Dok se čekala posljednja pošiljka segmenata rasponske konstrukcije, na stupove na koje se nadovezuju piloni postavljene su oplate i armature za njihovu gradnju. Pilon je stožerni stup visećeg ili ovješenog mosta koji prenosi opterećenje s glavnog užeta ili kosih vješaljki na temelj i u tlo. Pelješki most ima šest pilona visine 40 metara.

Pripremljena je čelična užad za zatege mosta
Hrvatske Ceste/

Završno zatezanje zatega u unutrašnjosti mosta
Hrvatske Ceste

Krutom su vezom povezani sa središnjim stupovima i čeličnom konstrukcijskom gredom. Tako se najviši stupovi, S7 i S8, uzdižu oko 100 metara nad morem. Postavljeni su uz plovni put te su posebno ojačani ugrađenim štitnicima kako bi mogli preuzeti sile od eventualnog udara broda, a u temeljima su ojačani s 20 pilota. Projektirani su da izdrže udar broda od 10.000 tona. Manji stupovi trebali bi izdržati udar broda do 3000 tona.

Pilon mosta sa zategama koje se sastoje od čelične užadi i pridržavaju gredni sklop. Osnovni su konstruktivni i nosivi element mosta
Tom Dubravec/Cropix

Iz pilona se pružaju zatege, koje se sastoje od čelične užadi i pridržavaju gredni sklop te su osnovni konstrukcijski i nosivi element mosta. Svako se uže sastoji od sedam čeličnih žica, a svaka zatega od najmanje 55, a najviše 109 komada užadi. Zatege, čija dužina varira od 33 do 137 metara, završavaju sidrima, od kojih je jedno pričvršćeno na pilon, a drugo je u unutrašnjosti čelične konstrukcije mosta.

Pogled na most u srpnju 2021. godine
Matija Djanješić/Cropix

Na gradilište Pelješkog mosta u lipnju 2021. godine stižu posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije. U tom trenutku montirano je već 75 posto segmenata, a stupovi su završeni
Bozo Radić/Cropix

Kineski varioci rade u unutrašnjosti rasponske konstrukcije mosta
Ante Čizmić/Cropix

Pogled na Malostonski zaljev
Matija Djanješić/Cropix

Posljednje pripreme za postavljanje 165. segmenta mosta
Matija Djanješić/Cropix

Srpanj 2021. godine
Matija Djanješić/Cropix

U večernjim satima 28. srpnja 2021. godine konačno je došao trenutak kada su Xue Qingbo i Wang Zhaojun podigli i posljednji, 165. segment i spustili ga na trup mosta. Time su most i Hrvatska spojeni u jednu cjelinu.

Postavljanje hidroizolacije
Hrvatske Ceste

Dva i pol mjeseca nakon spajanja mosta na red je došlo njegovo asfaltiranje. Riječ je o posebnom fluidnom, tekućem (lijevanom) asfaltu otpornom na prodor vode i soli.

Most je asfaltiran fluidnim tekućim asfaltom koji je otporniji na prodor vode i tako bolje štiti njegovu konstrukciju
Tonči Plazibat/Cropix

Asfaltiranje kolničke konstrukcije Pelješkog mosta.
To se radi s fluidnim tekućim asfaltom kod kojeg nema klasičnog valjanja valjcima i specifičan je po tome što je otporniji na prodor vode i soli i tako bolje stiti konstrukciju
Tonči Plazibat/Cropix

Asfaltiranje mosta
Hrvatske Ceste/

Nakon asfaltiranja most je trebalo finalno ušminkati – završiti postavljanje ograde protiv vjetra i sigurnosne ograde visoke 1,2 metra, koja se proteže njegovom sredinom i umjesto pune crte dijeli dva prometna traka. Postavljena je i decentna ambijentalna rasvjeta.

Postavljanje ograde za zaštitu od vjetra. Visoka je 3,2 metra, a ona između kolnih traka je 1,2 metra
Hrvatske ceste

Jedno od posljednjih ispitivanja kvalitete mosta provedeno je 20. siječnja 2022.

Probno opterećenje mosta
Hrvatske Ceste

Probno opterećenje mosta
Hrvatske Ceste

Probno opterećenje mosta u siječnju 2022. godine. Na most je stigao 21 kamion napunjen šljunkom, svaki težine do 40 tona
Hrvatske Ceste

Na most je stigao 21 kamion, svaki težine do 40 tona, kako bi se provelo probno opterećenje. Taj test most je položio s čistom peticom. I to je bilo to! Šest dana nakon toga, 26. siječnja, završeni su svi građevinski radovi na Pelješkom mostu. Prošlo je 1277 dana od 31. srpnja 2018. godine, kada je CRBC preuzeo gradilište.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i glavni projektant mosta Marjan Pipenbaher nadgledaju proces probnog opterećenja mosta
Hrvatske Ceste

Na gradilištu mosta i pristupnih cesta u protekle četiri godine bilo je oko 1500 radnika. U raznim fazama gradnje mosta na gradilištu je bilo od nekoliko desetaka pa do najviše 650 kineskih radnika.

Sunce na Pelješcu zalazi, a radovi ne staju
Ante Čizmić/Cropix

Nakon primopredaje mosta za njegovo su održavanje zadužene Hrvatske ceste. Projektirani vijek trajanja mosta stotinu i više godina, a o troškovima i načinu njegova održavanja razmišljalo se još za vrijeme projektiranja. Na mostu je ugrađen cijeli niz uređaja za mjerenje brzine vjetra. Geodetski GPS sustavi, koji mjere pomicanje pilona, ugrađeni su na vrhu mosta. Tu su i optički senzori za mjerenje naprezanja u konstrukciji, akcelerometri za mjerenje pomicanja naglavnice.

Most ima i cijeli niz senzora koji prikupljaju podatke o temperaturi, silama i vibracijama u zategama, naprezanju u pilotima i mnoge druge. Svi ti podaci bit će 24 sata dnevno dostupni zaposlenicima Centra za monitoring mosta, koji se nalazi u Centru za kontrolu prometa u Zaradežu
Ante Čizmić/Cropix

Na Most Pelješac postavljeni su mnogobrojni mjerni instrumenti i nadzorne kamere
Ante Čizmić/Cropix

Most ima i cijeli niz senzora koji prikupljaju podatke o temperaturi, silama i vibracijama u zategama, naprezanju u pilotima i mnoge druge. Svi ti podaci bit će 24 sata dnevno dostupni zaposlenicima Centra za monitoring mosta, koji se nalazi u Centru za kontrolu prometa u Zaradežu. Takav je sustav monitoringa za neki infrastrukturni objekt u Hrvatskoj instaliran prvi put.

Visina rasponske konstrukcije mosta je 4,5 metara. U njezinoj unutrašnjosti mnogobrojne su instalacije
Ante Čizmić/Cropix

Krešimir Žabec, autor monografije u unutrašnjosti Pelješkog mosta
Ante Čizmić/Cropix

Most ima garanciju od deset godina, a veći popravci na mostu, primjerice zamjena asfalta ili betona, ne bi se smjeli obavljati sljedećih 20 godina. Most bi se prvi put izvana trebao bojati za 20, a iznutra za 40 godina.

Voditelj cjelokupnog projekta Goran Legac smatra da su i država i Hrvatske ceste profitirale od političkog momentuma i želje za probojem kineskih kompanija na ovo tržište, odnosno za dokazivanjem kroz angažman resursa da se ovaj projekt izvede u ovom roku i po ovoj cijeni.

Goran Legac
Božo Radić/Cropix

“Garantiram da gradnju Pelješkog mosta više nikada ne bismo dobili po ovoj cijeni i u ovom roku. Da sada provedemo natječaj, cijena njegove gradnje ne bi bila puno niža od tri milijarde kuna, a rok za završetak bio bi najmanje četiri godine”, zaključuje Goran Legac.

www.jutarnji.hr