Krajem ovog mjesca biti će točno dvije godine otkako smo ponosno počeli posao izgradnje Pelješkog mosta. Realizacija tog, po mnogima najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Republici Hrvatskoj tako ulazi u svoju treću, zadnju godinu izgradnje.

Od početka izvođenja radova pa dosad zabijeni su svi čelični piloti na stupnim mjestima od S4 do S12. Što se tiče stupnih mjesta, na nekima od njih je već počelo postavljanje potpornih skela, montaža čelične rasponske konstrukcije i izrada pilona. Na drugim stupnim mjestima izvode se radovi bušenja i iskopa tla iz pilota, ugradnja armaturnih koševa i betoniranje pilota, armiranje i betoniranje naglavnica pilota, postavljanje armature i betoniranje segmenata stupova

Dosad su završeni radovi na izradi sedam od ukupno 12 stupova plus dva upornjaka. Tako su iz mora već nikli stupovi 2,5,6,7,8,9 i 13. A radovi su poodmakli na S8 i S5. Tako su na S8, koji je visok 53,35 metara, nakon izrade privremene potporne skele, pomoću velike plovne dizalice nosivosti 1000 tona, montirana dva čelična bazna segmenta rasponske konstrukcije mosta. Pojedinačna težina baznog segmenta iznosi oko 269 tona. Na stupu S8 počeli su i radovi na postavljanju oplate i armature nultog segmenta pilona. S5 je također u fazi betoniranja nultog segmenta pilona nakon što su na njega postavljena dva bazna segmenta. Ovaj mjesec će potporna skela i bazni segmenti biti postavljeni i na S6 koji je visok 46,41 metara, S8 (53,35 metara) S9 (46,41 metar) i S13 (26,06 metara). Na S2 koji je visok 19,4 metra ugrađuju se ležajevi te beton ispod njih.

Autor fotografija: HRVATSKE CESTE